Vrouw met hoofd in handen

Dementie en voeding | post-HBO scholing | 18 mei 2022

Slide

Dementie en voeding | post-HBO scholing

18 mei gaan we in Amersfoort en online in op dementie en voeding. Dit is een scholing voor alle diëtisten die te maken hebben met cliënten met dementie.

Dementie is een een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waaronder alzheimer en vasculaire dementie. Bij deze ziektes, met een combinatie van symptomen, kunnen de hersenen informatie niet meer goed verwerken.

Hierdoor vraagt de begeleiding van mensen met dementie om specifieke competenties van de diëtist. Denk hierbij aan competenties die voedingsinhoudelijke knelpunten oplossen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het voorkomen van ondervoeding en uitdroging, en het zo goed mogelijk behouden van spiermassa. Hr. Amnon Weinberg, Sofie van Houdt, dr. ir. Emmelyne Vasse en Mieke van Hamersveld zullen hier meer over vertellen. Ethicus Tim van Iersel neemt ons mee naar de ethische dilemma’s rondom de dieetbehandeling: wat als iemand met dementie vergeet te eten, of eten en drinken weigert?

De post HBO cursus combineert de pathofysiologie, voedingsinterventies en ethiek rondom de verschillende vormen van dementie voor cliënten in alle sectoren van de zorg.

We zijn blij dat we in mei weer een scholing kunnen verzorgen waarbij een grote groep diëtisten bij elkaar is. Daarnaast kun je ook kiezen voor online deelname, en die dag online meedoen. Ook dan heb je de mogelijkheid om je vragen te stellen aan de sprekers, en deel te nemen aan de discussies.