5. Literatuur en richtlijnen voeding(sinterventies)
Toelichting
De literatuur is geselecteerd door Kelly Silverio Alonso, diëtist oncologie Amsterdam UMC, locatie VUMC, Aafke van der Veen, diëtist oncologie OLVG locatie West, Amsterdam en Sandra Beijer, diëtist-epidemioloog Integraal Kankercentrum Nederland.
De literatuur bestaat uit:
- naslagwerken
- verplichte literatuur
NASLAGWERKEN
In de naslagwerken staat basisinformatie over voeding(sklachten) bij chemotherapie overzichtelijk bij elkaar. Neem de tijd om deze naslagwerken te bekijken, zodat je weet welk type informatie je hier eenvoudig terug kan vinden. De naslagwerken zijn ook na afloop van de leergang goede en goed toegankelijke informatiebronnen.
VERPLICHTE LITERATUUR
De verplichte literatuur is verdeeld in voeding bij kanker met algemene voedingsproblematiek die ook bij chemotherapie speelt en vier voedingsgerelateerde klachten die veel voorkomen bij mensen die chemotherapie ondergaan. Het gaat om smaak- en geurafwijkingen, mucositis, misselijkheid en braken en diarree en obstipatie. De leergang bouwt verder op de informatie uit deze literatuur. Het is bijvoorbeeld onderdeel van de toets en het komt in de casuïstiek en tijdens de contactdag aan de orde. Bij elk van de vier thema’s hoort het formulier kernpunten literatuur, waarin je de vertaalslag naar het eigen werk maakt.
BEKEND VERONDERSTELDE LITERATUUR
De informatie over voedingsproblematiek bij chemotherapie uit het Handboek Voeding bij kanker wordt bekend verondersteld. Deze informatie heeft grotendeels overlap met de andere literatuur.