Modules post HBO MDL

Stel uw eigen programma samen

De post HBO cursus Maag-, darm- en leverziekten bestaat uit:
Basismodule 6 oktober 2017
1e Lijnsmodule 6 november 2017
2e Lijnsmodule 6 november 2017
Verdiepingsmodule 24 november 2017
alle dagen zijn in de Jaarbeurs Utrecht.

De basismodule is voor diëtisten die cliënten met maag-, darm- en/of leverproblematiek (willen gaan) begeleiden. Pathofysiologie van maag-, darm- en leverziekten, endoscopie en bovenbuiks- en onderbuiksklachten, met bijbehorende voedingsinterventies komen aan bod.
De 1e lijnsmodule bespreekt het prikkelbaar darm syndroom, met een stroomdiagram om tot de meest effectieve voedingsinterventie te komen. Voedingsadviezen bij colititis ulcerosa en de ziekte van Crohn komen aan bod. En er is aandacht voor sondevoeding thuis bij MDL problematiek; voor zelfzorg en zelfmedicatie en leveraandoeningen, als NASH, die veel in de 1e lijn voorkomen.
De 2e lijnsmodule concentreert zich op klinische MDL problematiek, als complexe IBD, lever- en pancreasaandoeningen en het Short Bowel Syndroom met intestinaal falen als mogelijk gevolg en het beleid bij enterocutane fistels. Naast de nieuwste inzichten worden adequate voedingsinterventies uitgebreid besproken.
De verdiepingsmodule is voor de ervaren MDL diëtist. Deze module geeft geen kant en klare oplossingen, maar daagt uit en bediscussieert met ervaren collega’s en deskundigen motiliteitsstoornissen, MDL klachten met een psychische oorsprong en het microbioom.