Slide

Complexe IBD en diverticulitis

Samen met het Netwerk Diëtisten MDL is de verdiepingsmodule Complexe IBD en diverticulitis ontwikkeld, voor diëtisten, ervaren in de begeleiding van MDL patiënten.

Inflammatory Bowel Disease (IBD), waarvan Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa de belangrijkste ziektebeelden zijn, kan gepaard gaan met vele complicaties, zoals abcessen, perforaties, stenoses, fistels en noodzaak zijn voor chirurgisch ingrijpen. Al deze complicaties en de behandeling met chirurgie en medicatie hebben grote gevolgen voor de voedingsstatus en invloed op het eetgedrag van deze patiëntengroep. Diëtisten staan voor de uitdaging om de juiste voedingsinterventies af te stemmen met de patiënt, afhankelijk van de fase en complexiteit van de IBD.
Ook diverticulitis kan door ernstige complicaties een verslechtering van de voedingstoestand van de patiënt veroorzaken. Het voedingsbeleid is gericht op voorkomen van een recidief, afgestemd op de voedingstoestand en complicaties zoals abcesvorming en verminderde passage met aandacht voor bijvoorbeeld een residu-arme voeding en de plaats van vocht en vezels.

Je kan digitaal (vanuit huis of werk) of klassikaal (in Utrecht) deelnemen aan de verdiepingsmodule. Het digitale en klassikale programma zijn gelijkwaardig qua inhoud, zelfstudie, accreditatiepunten en deelnamekosten.

2021 | Digitaal of klassikaal

verdiepingsmodule
13 april 2021 | Utrecht

Scholing hart- en vaatziekten