Het kennisdossier Voeding en nierziekten is mede gebaseerd op de collegetoer met de vier collegemiddagen Voedingstoestand en voedingsbehoefte, de nefrogeriatrische patiënt, nieraandoeningen in de 1e lijn en het cardiorenaal syndroom.
Het kennisdossier omvat naast online presentaties ook verplichte literatuur en aanvullende studiematerialen als naslagwerk, zodat je recente informatie over Voeding en nierziekten bij elkaar hebt en kan nazoeken.
Chronische nierschade (CNS)
Ontwikkeld door Dr. Ronald van Etten, internist-nefroloog en Evelien de Cuijper, diëtist Amphia ziekenhuis, lid DNN, beiden van Amphia ziekenhuis, Breda
Met aandacht voor
de fysiologie van nierfuncties, stadiering nierschade, prevalentie, oorzaken en gevolgen van nierschade, behandeling en nierfalen;
en het dieet bij nierfalen met visie op zout, eiwit, energie, kalium, fosfaat, vocht, vetten en vaatlijden, koolhydraten en diabetes.
Voedingstoestand en voedingbehoefte in balans
Ontwikkeld door Dr. Casper Franssen, internist nefroloog, UMCG, Groningen en Wesley Visser, diëtist Erasmus MC, lid DNN
Met aandacht voor
pathofysiologie Chronische nierschade (CNS), levensloop, behandeldoelen;
effect eiwitintake, sarcopenie, metabole acidose, risico en voordelen kalium, natrium en vochtretentie en hypertensie;
nutritional asessment, voedingsinname, behandelplan, verbruik en verliezen, lichaamssamenstelling en nutrienten-reserves, functionele parameters.
Het cardiorenaal syndroom
Ontwikkeld door Nils van der Lubbe, internist nefroloog en Brechje van Adrichem, diëtist, beiden van Alrijne ziekenhuis, Leiderdorp.
Met aandacht voor
pathofysiologie, hartfalen en behandeling, nierfalen en behandeling, samenwerking hart en nieren, voeding en casuïstiek;
dieetadviezen en prioritering, vochtparadox, fosfaat, compliance.
Ouder worden met nierfalen
Ontwikkeld door Nienke Hommes, internist-nefroloog en Maria Pouderoijen, diëtist, beiden van Haaglanden Medisch Centrum, Den Haag
Met aandacht voor
verouderingsproces, pathofysiologische nierfunctie bij ouder worden, fenotypen, frailty en uremie;
dialyse versus conservatieve therapie, co morbiditeit, inflammatie, prognose;
voedingsrichtlijnen, ondervoeding, PEW, sarcopenie, voedingsadviezen in de praktijk, energie- en eiwitadviezen, dierlijk versus plataardig eiwit.
Toets
Je sluit het kennisdossier af met een toets. De toets is gebaseerd op de online presentaties. Je kan de toets bij onvoldoende goede antwoorden overdoen. Na het behalen schrijven we de accreditatiepunten bij in het Kwaliteitsregister.