Slide

post HBO cursus Spierziekten en neurologische aandoeningen: Voeding bij slik- en darmproblemen

Neurologische en neuromusculaire aandoeningen hebben vaak een rechtstreeks effect op de voedingsinname- en opname. Het kauwen, slikken en passage door het maag- darmkanaal kunnen zijn aangetast. De spierziekte zelf heeft vaak ook indirecte effecten op de voedingstoestand en gezondheid door een mogelijk veranderd metabolisme, een afname van beweging en een groter risico op obstipatie. Een diëtist mag daarom niet ontbreken bij de behandeling in zowel de eerste, tweede en derde lijn.

Op deze post HBO cursusdag komen de voedingsproblematiek, slikproblemen, adequate voedingsinterventies bij neuromusculaire aandoeningen aan de orde.

Er is ruim aandacht voor de (patho)fysiologie, medische behandeling en medicatie bij neuromusculaire en neurologische aandoeningen. Welke impact heeft de ziekte op de darmfunctie en het slikvermogen? En hoe kun je deze kennis omzetten naar adequate adviezen in de praktijk?

Doelgroep:
Diëtisten, die patiënten met neuromusculaire aandoeningen (willen) begeleiden.

Bij de neurologische patiënt na een CVA of met de ziekte van Parkinson speelt vaak vergelijkbare  voedingsproblematiek. Ook voor de diëtist die deze groepen begeleidt, is de cursus waardevol.

Najaar 2023

Basismodule