Slide

Kennidosssier Vet en metabole gezondheid

Vetweefsel is divers, complex en metabool actief. Denk aan subcutaan, visceraal, ectopisch en bruin vet, elk met andere eigenschappen. Daarnaast bevat vetweefsel niet alleen vetcellen, maar bijvoorbeeld ook immuuncellen, met (anti)inflammatoire activiteit. Tot slot zijn er vetten die een cruciale rol vervullen zoals in hormonen en celmembranen.
Het vetweefsel in ons lichaam heeft hiermee grote invloed op de (cardio)metabole gezondheid. Wat is de rol van voedingsvet?

Presentaties en literatuur
Het kennisdossier geeft de meest recente inzichten en adviezen voor de praktijk. Het dossier bestaat uit presentaties van deskundige sprekers en wetenschappelijke (overzichts)artikelen en is geheel online te volgen.

Prof.dr. Jogchum Plat, Universiteit Maastricht:
Je mag je afvragen of HDL-cholesterol wel in het cardiovasculair risicoprofiel thuishoort. Een hoog serum HDL-cholesterolgehalte is weliswaar geassocieerd met een verlaagde kans op hart- en vaatziekten, maar we vinden geen causaal verband als we kijken naar de effecten van interventies die het serum HDL-cholesterol verhogen. Nieuwe verrassende inzichten geven duidelijkheid over het achterliggende mechanisme.”

Digitaal

Studeer waar en wanneer het je uitkomt.

Dr.ir. Rinke Stienstra, Wageningen Universiteit & Research en en RadboudUMC:
Overgewicht verandert de immuunfunctie van vetweefsel. Macrofagen spelen hierin een belangrijke rol. Zij kunnen bij obesitas tot 50% van het vetweefsel uitmaken, waar 5% normaal is bij een gezond gewicht. Vetweefsel moeten we dan ook als een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem beschouwen.”