

Kennisdossier Koolhydraten en insulinegevoeligheid
Een verminderde insulinegevoeligheid lijkt oxidatieve stress en inflammatoire processen te induceren. Hart en vaten, lever en spierweefsel zijn het gevoeligst voor deze effecten. Verbetert een voeding met weinig koolhydraten de insulinegevoeligheid en daarmee de gezondheid?
Presentaties en literatuur
Het kennisdossier geeft de meest recente inzichten en adviezen voor de praktijk. Het dossier bestaat uit presentaties van deskundige sprekers en wetenschappelijke (overzichts)artikelen en is geheel online te volgen.
Digitaal
Studeer waar en wanneer het je uitkomt.
Het anabole hormoon insuline
Dr. Peter Voshol
Koolhydraten, kwaliteit en kwantiteit
Emeritus prof.dr. Fred Brouns
De kwaliteit van koolhydraten beïnvloedt het LDL-cholesterol, maar niet de bloeddruk. Wat is de relatie tussen de kwaliteit en kwantiteit van koolhydraten en het gewicht en de insulinegevoeligheid?
Vasculaire gezondheid | insulinegevoeligheid en koolhydraten
Prof.dr. Coen Stehouwer
Dr. Kirsten Berk
Niet-alcoholische leververvetting | insulinegevoeligheid en koolhydraten
Dr. Onno (A.G.) Holleboom
Jenny Brouns
Spieren, gezondheid, sporten | insulinegevoeligheid en koolhydraten
Prof.dr.ir. Ellen Blaak (insulinegevoeligheid spieren en gezondheid)
Vera Wisse MSc en Rob van der Werf (insulinegevoeligheid, koolhydraten en sporten)
Overgewicht en (pre)diabetes | insulinegevoeligheid en koolhydraten
Wetenschap, waarheid en/of weloverwogen mening
Bespreking van de stand van de wetenschap met betrekking tot koolhydraten en insulinegevoeligheid onder leiding van prof.dr.ir. Edith Feskens
Evidence based voedingsrichtlijnen voor mensen met een chronische aandoening
Prof.dr. Marianne Geleijnse
Young Professional Award 2020 | Voedingszorg rondom de operatie
Harm van Noort MSc
Posters
Het congres biedt ook 10 informatieve posters over actuele initiatieven en onderzoeken op het gebied van voeding en gezondheid.
- Dr. Kirsten Berk, diëtist/onderzoeker, ErasmusMC
- Prof.dr.ir. Ellen Blaak, hoogleraar humane biologie, NUTRIM School of Nutrition and Translational Research in Metabolism, Universiteit Maastricht
- Emeritus prof.dr. Fred Brouns, Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, coordinator intl. research consortium “Well on Wheat?”, NUTRIM-School of Nutrition and Translational Research in Metabolism, Maastricht University
- Jenny Brouns, diëtist, Maastricht UMC+
- Prof.dr.ir. Edith Feskens, hoogleraar Global nutrition, Wageningen University & Research
- Prof.dr. Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten, Wageningen University
- Dr. Onno (A.G.) Holleboom, internist-endocrinoloog & vasculaire geneeskunde, Amsterdam UMC, locatie AMC
- Harm van Noort MSc | verpleegkundig wetenschapper Ziekenhuis Gelderse Vallei, docent verpleegkunde Christelijke Hogeschool Ede en promovendus Radboud UMC | Verpleegkundige voedingsinterventies rondom een chirurgische ingreep
- Prof.dr. Coen Stehouwer, hoogleraar interne geneeskunde, met aandachtsgebied vasculaire geneeskunde en diabetologie, Maastricht UMC+
- Dr. Peter Voshol, onderzoeker Voeding & gezondheid, Louis Bolk Instituut, Bunnik
- Rob van der Werf, sportdiëtist CTO Zuid, Team NL High Performance Nutrition team en docent Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
- Vera Wisse MSc, sportdiëtist RTC Zuid, bestuurslid Vereniging Sportdiëtetiek Nederland, Team NL Performance Nutrition team en auteur Eet als een atleet
Studiebelasting*
Deze scholing bestaat uit zelfstudie (5 uur).
*De studiebelasting is een indicatie.
Doelgroep
Iedereen die beroepsmatig betrokken is bij voedingswetenschap en de toepassing daarvan.
Informatie
Marjolein van Aken
Merel van Veen
PIT Actief
E cursus@pitactief.nl
Leden AVZ, DCN, NAV, NVD*, NVVL, VBVD of student
€ 138,75
Niet lid/geen student
€ 185,00
Initiatiefnemers
Het kennisdossier is het vervolg op het VoedingNL20 congres Koolhydraten en insulinegevoeligheid, een gezamenlijk initiatief van vijf organisaties op het gebied van voeding en gezondheid.
- Alliantie Voeding in de Zorg (AVZ)
- Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)
- Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV)
- Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)
- NVVL Network For Food Experts (NVVL)
Programmacommissie
Alliantie Voeding in de Zorg
- Yvette Beulen MSc, promovendus gezondheid en maatschappij, Wageningen University & Research
- Prof.dr. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en chronische ziekten, Wageningen University & Research
- Prof.dr. Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en farmacologie, Wageningen University & Research
- Prof.dr. Ben Witteman, MDL-arts, hoogleraar Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei
Diëtisten Coöperatie Nederland
- Willy Gilbert, voorzitter
Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen
- Dr.ir. Gerda Pot, onderzoeker voeding en gezondheid, Louis Bolk Instituut
- Dr.ir. Caroline van Rossum, senior voedingskundige RIVM
- Dr. Sabita Soedamah-Muthu, NAV bestuurslid, universitair hoofddocent diabetes epidemiologie, Tilburg University
Nederlandse Vereniging van Diëtisten
- Wineke Remijnse, beleidsadviseur Kwaliteit
NVVL Network For Food Experts
- Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter
PIT Actief
- Ir. Arine de Ridder, voedingskundige
Geaccrediteerd onder ID 405925 door Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP)
voor het Kwaliteitsregister Paramedici met 5,5 punten voor diëtisten.
