2. Praktische informatie
Programma:
9.30 | Inloop en registratie
10.00 | Welkom door dagvoorzitter
10.05 | Dementie nader bekeken – Hr. Amnon Weinberg, Specialist Ouderengeneeskunde, Dementie Zorg, Palliatieve Zorg, erelid Verenso, ZBVO (Zorg en Behandeling voor Ouderen).
Met aandacht voor:
-Dementie in NL; prevalentie en toekomstperspectief
-Dementie; verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes
-Problematiek in de drie fases van deze ziekten, met nadruk op ontstaan en vroege fase
-Zorgstandaard bij eerste/vroege fase
-Multidisciplinaire zorg
-Medicatie
11.10 | Vragen en discussie
11.30 | Voeding, leefstijl en cognitie – Sofie van Houdt, diëtist/leefstijlcoach, docent/promovendus Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Dit onderdeel gaat over de vroege fase dementie, vertragen van de achteruitgang en het niet-pluis gevoel bij diagnosticeren.
Met aandacht voor:
-Preventie; effecten van gezonde voeding en voedingspatronen op het brein en bij Alzheimer?
-Relatie tussen darm en hersenen (No guts, no glory); welke rol spelen darmbacteriën (microbiota)?
-Praktische vertaalslag
-Tijdig signaleren ouderen met dementie thuis
12.10 | Vragen en discussie
12.25 | Lunchpauze
12.25-12.45 facultatieve online consultatie met beide sprekers voor digitale deelnemers
13.25 | Dementie nader bekeken (vervolg) -Hr. Amnon Weinberg, Specialist Ouderengeneeskunde, Dementie Zorg, Palliatieve Zorg, erelid Verenso, ZBVO (Zorg en Behandeling voor Ouderen).
-Problematiek in de laatste twee fases van dementie
-Voedselweigering/afweergedrag/medicatieweigering
-Zorgstandaard dementie
13.45 | Voedingszorg bij mensen met dementie: een multidisciplinaire uitdaging | Presentatie – Dr. ir. Emmelyne Vasse, projectleider ouderen/TrEat Stuurgroep Ondervoeding, diëtist ziekenhuis Gelderse Vallei
Voedingsproblemen bij dementie zijn complex. Hoe gaat je hiermee om, en hoe kun je hierin samenwerken met andere disciplines?
14.15 | Vragen en discussie – Dagvoorzitter en spreker
14.35 | Theepauze
14.40-15.00 facultatieve online consulatie met beide sprekers voor digitale deelnemers
15.15 | Voeden en voedingsdoelen bij mensen met dementie – Mieke van Hamersveld, diëtist en beleidsmedewerker Vilans, Kennisinstituur Langdurige zorg
Met aandacht voor optimale voeding met oog voor kwaliteit van leven:
-Eigen regie bij patiënt met dementie: hoe interpreteren afweergedrag
-Besluitvorming rondom het inzetten van dieetvoeding bij mensen met gevorderde dementie
15.35 | Voeden en voedingsdoelen – Discussie – Emmelyne en Mieke
-Welke behandeldoelen en hoe te komen tot goede voedingszorg zonder aanvullende (drink/sonde) voeding
-Evt. ahv (voorbereide) casus
15.55 | Ethische dilemma’s: wat is goede zorg? – Tim van Iersel, Ethicus en geestelijk verzorger, Auteur van ‘Dilemma’s bij dementie: waarden wegen voor goede zorg’
Wanneer iemand met dementie niet (meer) goed eet, kan bijvoorbeeld drinkvoeding raadzaam zijn. Maar: wat als je daarmee alleen het lijden verlengt, terwijl de persoon al geen kwaliteit van leven meer heeft?
Het is een voorbeeld van een ethisch dilemma, waarbij de kwaliteit van leven op het spel staat. Wat is nu goede zorg?
Tijdens deze interactieve lezing nemen we de ethische dilemma’s rondom voeding bij dementie onder de loep. We bezien eerst wat ethiek en dilemma’s eigenlijk zijn. Daarna richten we ons specifiek op de dilemma’s bij dementie en voeding. We ontdekken welke waarden hierbij een belangrijke rol spelen. Je ontvangt tenslotte handvatten om afwegingen in deze voorkomende dilemma’s te kunnen maken
16.35 | Samenvatting en afsluiting – Dagvoorzitter
16.45 | Wel thuis klassikale deelnemers
16.50 – 17.10 facultatieve online consultatie met beide diëtist-sprekers en dagvoorzitter voor digitale deelnemers
Locatie: De Eenhoorn – Amersfoort