Voeding en nierziekten | Kennisdossier

Online

Het kennisdossier bestaat uit online presentaties van deskundige sprekers en uit wetenschappelijke (overzichts)artikelen. Je kan deze informatie bestuderen op het moment en de plek die je uitkomen en op elk moment onderbreken of weer starten. Je sluit het kennisdossier af met een toets. De toets is gebaseerd op de online presentaties. Je kan de toets bij onvoldoende goede antwoorden overdoen. Na het behalen schrijven we de accreditatiepunten bij in het Kwaliteitsregister.

DOELGROEP
Diëtisten

KOSTEN
Leden DCN, DNN, NVD* of VBVD: € 270,-
Niet-leden: € 360,-
Korting voor leden wordt toegepast bij het afrekenen
*meer informatie over het lidmaatschap van de NVD

STUDIEBELASTING* EN ACCREDITATIE
Deze scholing bestaat uit zelfstudie (25 uur).
*De studiebelasting is een indicatie.

Geaccrediteerd onder ID ID 505501 door Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP) voor het Kwaliteitsregister Paramedici met 25 punten voor diëtisten.

ONDERWERPEN
Het kennisdossier Voeding en nierziekten is mede gebaseerd op de collegetoer met de vier collegemiddagen Voedingstoestand en voedingsbehoefte, de nefrogeriatrische patiënt, nieraandoeningen in de 1e lijn en het cardiorenaal syndroom.
Het kennisdossier omvat naast online presentaties ook verplichte literatuur en aanvullende studiematerialen als naslagwerk, zodat je recente informatie over Voeding en nierziekten bij elkaar hebt en kan nazoeken.

Chronische nierschade (CNS)
Ontwikkeld door Dr. Ronald van Etten, internist-nefroloog en Evelien de Cuijper, diëtist Amphia ziekenhuis, lid DNN, beiden van Amphia ziekenhuis, Breda
Met aandacht voor:
de fysiologie van nierfuncties, stadiering nierschade, prevalentie, oorzaken en gevolgen van nierschade, behandeling en nierfalen;
en het dieet bij nierfalen met visie op zout, eiwit, energie, kalium, fosfaat, vocht, vetten en vaatlijden, koolhydraten en diabetes.

Voedingstoestand en voedingbehoefte in balans
Ontwikkeld door Dr. Casper Franssen, internist nefroloog, UMCG, Groningen en Wesley Visser, diëtist Erasmus MC, lid DNN
Met aandacht voor:
pathofysiologie Chronische nierschade (CNS), levensloop, behandeldoelen;
effect eiwitintake, sarcopenie, metabole acidose, risico en voordelen kalium, natrium en vochtretentie en hypertensie;
nutritional asessment, voedingsinname, behandelplan, verbruik en verliezen, lichaamssamenstelling en nutrienten-reserves, functionele parameters.

Het cardiorenaal syndroom
Ontwikkeld door Nils van der Lubbe, internist nefroloog en Brechje van Adrichem, diëtist, beiden van Alrijne ziekenhuis, Leiderdorp.
Met aandacht voor:
pathofysiologie, hartfalen en behandeling, nierfalen en behandeling, samenwerking hart en nieren, voeding en casuïstiek;
dieetadviezen en prioritering, vochtparadox, fosfaat, compliance.

Ouder worden met nierfalen
Ontwikkeld door Nienke Hommes, internist-nefroloog en Maria Pouderoijen, diëtist, beiden van Haaglanden Medisch Centrum, Den Haag
Met aandacht voor:
verouderingsproces, pathofysiologische nierfunctie bij ouder worden, fenotypen, frailty en uremie;
dialyse versus conservatieve therapie, co morbiditeit, inflammatie, prognose;
voedingsrichtlijnen, ondervoeding, PEW, sarcopenie, voedingsadviezen in de praktijk, energie- en eiwitadviezen, dierlijk versus plataardig eiwit.

INFORMATIE
Vragen? Neem contact op via: [email protected]

Niet Ingeschreven
Deze cursus is momenteel gesloten€ 360,00

Scholing Bevat

  • 6 Hoofdstukken
  • 16 Paragrafen
  • 1 Quiz

Vul je gegevens in.

Aanmelden belangstellende