30 januari 2025 | Amsterdam
Kwaliteit van leven, symptoommanagement en een proactieve benadering van klachten staan centraal bij palliatieve voedingszorg. Het voedingsadvies gaat langzaam over van een voeding conform de berekende behoefte in het eerste stadium van palliatie naar comfortvoeding en eventueel het staken van de voeding in de laatste fase. De steeds veranderende doelstellingen en de onduidelijke overgang naar de volgende palliatieve fase maken de begeleiding door de diëtist complex. Naast de voedingsinhoudelijke zaken spelen de autonomie van de patiënt, aandacht voor psychosociale en emotionele aspecten en wensen van de naasten een belangrijke rol in de keuze voor een passende voeding.
De praktijkmodule is voor alle diëtisten die mensen in de palliatieve fase (willen gaan) begeleiden. Ook eerstelijns problematiek komt aan bod.
KOSTEN
Leden DCN, NVD* en VBVD: € 258,75
Niet-leden: € 345,-
Korting voor leden wordt toegepast bij het afrekenen
*meer informatie over het lidmaatschap van de NVD
STUDIEBELASTING* EN ACCREDITATIE
Deze scholing bestaat uit zelfstudie vooraf (1-2 uur) en een congresdag (5 uur).
*De studiebelasting is een indicatie. ADAP beoordeelt uiteindelijk het aantal accreditatiepunten dat wordt toegekend.
De cursusdag is geaccrediteerd voor 6,5 punten voor het Kwaliteitsregister Paramedici (ADAP) voor diëtisten.
PROGRAMMA
Inloop vanaf 9.00 uur, start programma 9.30 uur.
- Palliatieve zorg: medische begeleiding en samenwerking | Presentatie
Floor Bols, arts symptoombestrijding en palliatieve geneeskunde, Thebe
- Palliatieve voedingszorg | Presentatie
Herma ten Have, diëtist Careyn Utrecht
- Palliatieve voedingszorg | Casuïstiek en discussie
Herma ten Have en Floor Bols
- Het gesprek met patiënt en familie in de palliatieve fase
Trainer Christien de Jong, vrijgevestigd psychotherapeut, tevens verbonden aan het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie (AIGR); hoofddocent opleiding Psychosociale oncologie RINO Utrecht en acteur Els Beekman
Einde programma 16.00 uur.
INFORMATIE
Vragen? Neem contact op via: [email protected]