18 november en 17 december 2024 | Tweedaagse basismodule | Utrecht

Voor een nauwkeurige diagnose en effectieve behandeling van (vermoedelijke) voedselallergieën is de diëtist een onmisbare schakel. Het ontrafelen van de puzzel voor een juiste diagnose en behandeling blijft een complexe taak, zelfs voor diëtist die al mensen met een voedselallergie begeleidt.

In samenwerking met DAVO (Diëtisten Alliantie VoedselOvergevoeligheid), is een tweedaagse basiscursus ontwikkeld voor diëtisten die mensen met voedselallergie (willen gaan) begeleiden. Deze basismodule geeft je met behulp van voorbereidende zelfstudie en twee intensieve cursusdagen de tools om je kennis over voedselallergie uit te bouwen en je verder te specialiseren in de behandeling van voedselallergie.

INHOUD
In deze basismodule gaat de allergoloog uitgebreid in op de (patho)fysiologie. Daarnaast richten de sprekers zich de eerste dag zich op maken van een uitgebreide diëtistische beoordeling en het stellen van de diagnose.

Op de tweede dag behandelt de cursus de verschillende voedselallergenen en de behandeling van voedselallergie door middel van eliminatie, provocatie en introductie. Daarnaast is er een speciale focus op allergiepreventie.

WORKSHOPS
Op beide dagen ga je in de middag in op het gebruik van de juiste tools en het toepassen van kennis via interactieve casusbesprekingen in kleine groepen. Zo word je intensief getraind onder leiding van deskundige workshopleiders.

VOOR WIE
Praktijkervaring en basiskennis op het gebied van voedselallergie is prettig maar niet noodzakelijk. Heb je dit niet en wil je de cursus wel graag volgen? Plan dan voldoende tijd in voor een goede voorbereiding en het maken van de zelfstudie. 

STUDIEBELASTING* EN ACCREDITATIE
Deze scholing bestaat uit zelfstudie vooraf in de vorm van literatuur, een toets en casusvoorbereiding (geschatte tijd per congresdag 3-4 uur) en twee congresdagen (in totaal 10 uur).
*De studiebelasting is een indicatie. ADAP beoordeelt uiteindelijk het aantal accreditatiepunten dat wordt toegekend.

Accreditatie vor deze cursus wordt aangevraagd. Ter indicatie: eerder is de scholing geaccrediteerd voor 21 punten bij Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP) voor diëtisten.

KOSTEN
Leden netwerk DAVO, NVD*, DCN of VBVD: Basismodule | kosten 2 daagse cursus €487,50
Vroegboekprijs: €468,50 (geldig bij aanmelden vóór 14 juni 2024)
Niet-leden: Basismodule | kosten 2 daagse cursus €650,-
Vroegboekprijs: €625,- (geldig bij aanmelden vóór 14 juni 2024)
Korting voor leden wordt toegepast bij het afrekenen
*meer informatie over het lidmaatschap van de NVD

PROGRAMMA

BASISMODULE | DAG 1 : Medische basis en opzet anamnese en behandeling

  • Allergologie in een notendop | Presentatie
    Dr. Hans de Groot, allergoloog, Centrum voor Allergie en Kind, Reinier der Graaf Groep Delft
  • Allergenen in onze voeding | Presentatie
    Daisy Luiten, diëtist bij Vlieg Diëtisten
  • Casuïstiek diëtistische diagnose | Workshops ronde 1
    De deelnemers werken in kleine groepen één van de twee casussen uit om te komen tot de diëtistische diagnose (ronde 1) en behandeling (ronde 2). Dag 1 ligt de nadruk op verzamelen van informatie, (voorlopige) diëtistische diagnose stellen en het opzetten van een behandelplan.
  • Allergenen vermelding op het etiket: duidelijkheid voor de consument | Presentatie
    ir. Marjan van Ravenhorst, consultant bij Allergenen consultancy
  • Casuïstiek diëtistische behandeling | Workshopsronde 2
    De deelnemers vervolgen hun casus en werken aan het opzetten van een behandelplan.


BASISMODULE | DAG 2 : Verdieping: allergenen, preventie, eliminatie en provocatie

  • De rol van de diëtist bij de diagnosestelling en behandeling van allergie | Presentatie
    Irene Herpetz, diëtist VieCurie Medisch Centrum
  • Dynamisch behandelplan | Presentatie
    Helga Merkun, diëtist Erasmus MC
  • Preventie, introductie, eliminatie en provocatie | Presentatie
    Provoceren versus introduceren | preventie
  • Casuïstiek diëtistische behandeling | Workshops ronde 1
    De deelnemers werken in kleine groepen één van de twee casussen uit om te komen tot de diëtistische diagnose (ronde 1) en behandeling (ronde 2). Dag 2 ligt de nadruk op het behandelplan en verdieping.
  • Casuïstiek diëtistische behandeling | Workshops ronde 2
    De deelnemers vervolgen hun casus en werken aan het opzetten van het behandelplan.
  • Voedselallergie vanuit patiëntenperspectief | Discussie | Presentatie
    Franca Stoelinga, docent en ervaringsdeskundige.

INFORMATIE
Vragen? Neem contact op via: [email protected]

Niet Ingeschreven
€ 650,00

Scholing Bevat

  • 3 Hoofdstukken
  • 5 Paragrafen

Vul je gegevens in.

Aanmelden belangstellende