18 november en 17 december 2024 | Tweedaagse basismodule | Utrecht
De basismodule Voedselallergie is dit jaar volledig herzien. Voor een nauwkeurige diagnose en effectieve behandeling van (vermoedelijke) voedselallergieën is de diëtist een onmisbare schakel. Het ontrafelen van de puzzel voor een juiste diagnose en behandeling blijft een complexe taak, zelfs voor diëtist die al mensen met een voedselallergie begeleidt.
Deze tweedaagse basiscursus is ontwikkeld door DAVO (Diëtisten Alliantie Voedsel Overgevoeligheid), de scholing is vernieuwd en bevat veel praktische tools en vaardigheden. Het is bedoeld voor de diëtist met beginnende ervaring in allergie of hier basiskennis over wil verkrijgen. Als je de cursus een paar jaar geleden hebt gevolgd, af en toe eens een allergie patiënt ziet, kan je in deze cursus ook gebruiken om je kennis te updaten. Er is ook een verdiepingsdag in de maak als vervolg op deze basiscursus. Als je al eerder de basiscursus hebt gevolgd is deze ook interessant.
Voor een nauwkeurige diagnose en effectieve behandeling van (vermoedelijke) voedselallergieën is de diëtist een onmisbare schakel. Het ontrafelen van de puzzel voor een juiste diagnose en behandeling blijft een complexe taak, zelfs voor diëtist die al mensen met een voedselallergie begeleidt.
In samenwerking met DAVO (Diëtisten Alliantie VoedselOvergevoeligheid), is een tweedaagse basiscursus ontwikkeld voor diëtisten die mensen met voedselallergie (willen gaan) begeleiden. Deze basismodule geeft je met behulp van voorbereidende zelfstudie en twee intensieve cursusdagen de tools om je kennis over voedselallergie uit te bouwen en je verder te specialiseren in de behandeling van voedselallergie.
INHOUD
In deze basismodule gaat de allergoloog uitgebreid in op de (patho)fysiologie. Daarnaast richten de sprekers zich de eerste dag zich op de verschillende voedselallergenen en het verzamelen van informatie voor het stellen van de voorlopige diëtistische diagnose.
Op de tweede dag behandelt de cursus de behandeling en begeleiding van patiënten met voedselallergie met uitleg over eliminatie, provocatie en introductie van voedingsmiddelen. Daarnaast is er een speciale focus op de mogelijkheden van allergiepreventie.
WORKSHOPS
Op beide dagen ga je in de middag in op het gebruik van de juiste tools en het toepassen van kennis via interactieve casusbesprekingen in vier kleine groepen, voor meer interactie. Zo word je intensief getraind onder leiding van deskundige workshopleiders.
VOOR WIE
De basiscursus is bedoeld voor diëtisten die meer wil leren over het begeleiden van ouders met kinderen of patiënten met een (verdenking) op een voedselallergie. Praktijkervaring en basiskennis op het gebied van voedselallergie is prettig maar niet noodzakelijk. Heb je dit niet en wil je de cursus wel graag volgen? Plan dan voldoende tijd in voor een goede voorbereiding en het maken van de zelfstudie.
STUDIEBELASTING* EN ACCREDITATIE
Deze scholing bestaat uit zelfstudie vooraf in de vorm van literatuur, een toets en casusvoorbereiding (geschatte tijd per congresdag 3-4 uur) en twee congresdagen (in totaal 10 uur).
*De studiebelasting is een indicatie. ADAP beoordeelt uiteindelijk het aantal accreditatiepunten dat wordt toegekend.
Accreditatie voor deze cursus wordt aangevraagd. Ter indicatie: eerder is de scholing geaccrediteerd voor 21 punten bij Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP) voor diëtisten.
KOSTEN
Leden netwerk NVD*, DCN of VBVD: €487,50
Korting voor bovenstaande leden wordt automatisch toegepast bij het afrekenen.
Lid van DAVO: €487,50 (uitsluitend met kortingscode, vraag deze aan via [email protected])
Niet-leden:€650,-
*meer informatie over het lidmaatschap van de NVD
ZELFSTUDIE EN ONLINE COLLEGES
Aan de basismodule is een aantal uren zelfstudie verbonden. Deze bestaat uit verplichte literatuur, online colleges en toetsen. De zelfstudie staat uiterlijk eind september in de studieomgeving.
Online college 1 (45 min) | Gestructureerde anamnese | Anouska Michelsen
Onderwerpen: Aandachtspunten voedingsanamnese, verzamelen medische gegevens en beoordelen allergietesten en klachten.
Online college 2 (30 min) | Kruisreacties | Anouska Michelsen
Onderwerpen: paraberksyndroom, botanische verwantschappen en herkennen kruisreacties.
Online college 3 (45 min) | IgE en niet-IgE gemedieerde koemelkallergie | Irene Kok
Onderwerpen: Onderscheid IgE gemedieerde en niet-IgE gemedieerde klachten en de invloed op de behandeling? Wanneer pas je de melkladder toe?
PROGRAMMA
BASISMODULE | DAG 1 : Medische basis, anamese en voorlopige diëtistische diagnose
9.30 uur | Welkom door dagvoorzitter: Anouska Michelsen, diëtist WKZ/UMC en St. Jansdal ziekenhuis
- Allergologie in een notendop | Presentatie
Dr. Hans de Groot, allergoloog, Centrum voor Allergie en Kind, Reinier der Graaf Groep Delft - Allergenen in onze voeding | Presentatie
Desie Dijkema, diëtist, Universitair Medisch Centrum Groningen
Wat zijn de meest bekende allergenen en waar kan je deze allergenen in de voeding verwachten? Praktische tips om dit toe te passen in je anamnese - Casuïstiek diëtistische diagnose | Workshops ronde 1
Er zijn vier casusbesprekingen. Je kunt kiezen uit twee volwassen casussen en twee kindercasussen.
Op dag 1 ligt de nadruk op verzamelen van informatie en het stellen van een (voorlopige) diëtistische diagnose. Je werkt in kleine groepen één van de twee casussen uit om te komen tot de diëtistische diagnose (ronde 1) en behandeling (ronde 2). - Allergenen vermelding op het etiket: duidelijkheid voor de consument | Presentatie
Angèle van de Heuvel, consultant bij Allergenen consultancy - Casuïstiek diëtistische behandeling | Workshopsronde 2
De deelnemers werken in vier groepen de tweede gekozen casus uit (zie ronde 1)
17.00 uur Afsluiting en voorbereiding dag 2
BASISMODULE | DAG 2 : Verdieping: allergenen, preventie, eliminatie en provocatie
9.30 uur | Welkom door dagvoorzitter | Helga Merkun, diëtist Erasmus MC / Sophia
- De rol van de diëtist bij de diagnosestelling en behandeling van allergie | Presentatie
Irene Herpertz, diëtist VieCuri Medisch Centrum
Inventarisatie, eliminatie en provocatie bij voedselallergie - Dynamisch behandelplan | Presentatie
Helga Merkun, diëtist Erasmus MC / Sophia
Hoe stel je een behandelplan op? Hoeveel tijd heb je nodig? Welke informatie geef je mee bij je consult? Wanneer evalueer je en wanneer is overleg met de verwijzer nodig? - Preventie allergie, state of the art | Presentatie
Irene Herpertz, diëtist VieCuri Medisch Centrum
Vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen: wanneer en met welke methode? - Casuïstiek diëtistische behandeling | Workshops ronde 1
De deelnemers werken in vier groepen en vervolgen een van de twee casussen van dag 1. Op dag 2 ligt de nadruk op het behandelplan, behandeling, evaluatie en afsluiting. - Casuïstiek diëtistische behandeling | Workshops ronde 2
De deelnemers vervolgen de tweede casus van dag 1. - Voedselallergie vanuit patiëntenperspectief | Discussie | Presentatie
Franca Stoelinga, docent en ervaringsdeskundige.
17.00 uur Afsluiting basismodule
INFORMATIE
Vragen? Neem contact op via: [email protected]